Kara van den Born

Haar eerste 100 dagen als voorzitter van Luck Raeck zitten er bijna op. Tijd voor een nadere kennismaking met Kara van den Born.   

Hoe lang droomde jij stiekem al van deze rol?
Ik droom over veel dingen. Ik heb ook terugkerende dromen, waarin ik vlieg door de lucht (à la Superman) of juist krachtverlies ervaar. Ik ben ik in mijn dromen, en ook in dit leven blijf ik dicht bij mezelf; ik ben niet een functie of rol. Het zijn er zoveel: dochter, moeder, zus, ega, vriendin, zelfstandige vrouw, jurist, manager, vrijwilliger, voorzitter, dierenverzorgster etc. Ik neem op z'n tijd bewust afstand, me-time.    

Wat is jouw drijfveer geweest om je verkiesbaar te stellen als voorzitter?
Leergierigheid en nieuwsgierigheid. Me blijven ontwikkelen. Ik ging in de barcommissie. Daar had ik echt lol in, plannen, aanpakken, feestverlichting en theelichtjes aan, mensen verwelkomen en actief drank en versnaperingen aanbieden. Leuke afwisseling als je in het bedrijfsleven met je hoofd werkt, maar mijn interne drive en nieuwsgierigheid om bestuurswerk te doen bleek groter x Pippi Langkous ("ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan."). Hoofdwerk kan ik nu weer omarmen, want ik dacht ook een tijd aan mijn talent om met mijn handen te creëren.  

Waarin vind jij dat Luck Raeck uitblinkt?
Trouwe vrijwilligers, tennisbanen, sfeer bouwen, gezelligheid, expat community en leuke activiteiten voor de jeugd komen als eerste in me op. Onze vereniging heeft een groot, gevarieerd gezelschap aan leden. We blinken ook uit in clubjes leden die te veel op elkaar zijn ingesteld. Verrijkend voor jezelf en het verenigingsleven als je je openstelt voor anderen dan de usual suspects. Verenigingsleven vraagt ook die inzet. Ik heb met mezelf afgesproken dat ik op de club ten minste 1 of 2 mensen leer kennen als ik er ben.    

Wat is een van de eerste zaken die je wilt aanpakken binnen Luck Raeck (en het liefst gister)
De gaten in onze vrijwilligersorganisatie. Ik werk eraan:  Nini Polderman-Schenk is onze nieuwe Communicatievoorzitter en recent meldde Angelique Geltink zich bij mij geïnspireerd door de positieve vibe op de club. That's the spirit. Ze pakt nu trainerssupport op binnen de driehoek 'trainer-tennisschool-leden'. Inzicht in de talenten van leden maakt het makkelijker om de juiste mensen te vinden. Wie wil dat samen met mij in kaart brengen? Clublustrum willen we ook graag vieren. Open Toernooi staat op losse schroeven vanwege een incomplete commissie. Denk je in een flits "ik wil best wat doen", ik vind een rol voor je die bij jou past, waar jij energie uit haalt. Dat laatste vind ik een voorwaarde.

Waar denk je wakker van te gaan liggen als voorzitter?
Kleine kans dat ik in deze toestand kom. Zaken die me niet zinnen maak ik bespreekbaar. Ik ben een verbinder en kan goed rust bewaren. Ik heb een groot verantwoordelijkheidsgevoel en mijn planning loopt niet altijd op rolletjes, dan kan het wel eens laat worden. Liever eerst oplossen en daarna goed slapen.

Stel dat iemand € 50.000 aan Luck Raeck zou doneren, wat zou je hier mee gaan doen?
We verwachten grote uitgaven (clubhuis). Het kan ook worden besteed aan ons lustrum. Ik vraag Harro om een top 5.   

De eerste vrouwelijke voorzitter in de clubgeschiedenis. Moeten we hier trots op zijn, of moet dit zo normaal zijn dat we dit nooit meer gaan benoemen?
Ons land biedt vrouwen (om deze groep uit te lichten) goede kansen om alles uit zichzelf te halen en zich te ontwikkelen. Het aantal vrouwen in bestuursfuncties neemt toe, maar het is nog geen vanzelfsprekendheid. Deskundigheid is niet gekoppeld aan sexe. Ik gedij goed tussen mannen. In dit opzicht wil ik de mannen in ons bestuur erkennen. Ze gedragen zich niet anders bij mij dan bij Cor, maar er verandert wel wat voor ze. Ik breng vrouwelijkheid mee. Ik word verder opstandig van conventies, ben nieuwsgierig en neem de status quo niet voor lief.

Hoe denk jij de sport er over 10 jaar uitziet? En Luck Raeck?
Ik ben ervan overtuigd dat traditionele tennisverenigingen dan meerdere sporten zullen aanbieden. Dit gebeurt al in de combi padel-tennis en deze verenigingen vallen op. Ook zullen er meer andere aanbieders zijn, commerciële of andere sportclubs. Ook de vraag naar andersoortige lidmaatschapsvormen verandert. Mensen willen flexibiliteit en overal kunnen spelen als het uitkomt. Als je als vereniging gezond wilt blijven en toekomstbestendig dan wil je daarin mee. Over 10 jaar bruist Luck Raeck als de vereniging zich hieraan aanpast.   

Vertel eens iets dat wij écht moeten weten over jou?
'Moeten' niets. Over mij: realistische optimist, ongecompliceerd, spelletjesmens, Noord-Hollandse en Indische roots, jeugd in regio Roermond/Midden-Limburg, 1 oudere broer, tennis vanaf mijn 8ste, alfa, rechten in Leiden, liefde van mijn leven Harald, 2 zonen (16 en 18), sinds 2008 in Maarssen. Mijn ouders waren tweeverdieners, werelds en ruimdenkend. Opvoeding: vaste basis, goed presteren en gaan voor het hoogst haalbare, goede manieren, zelfstandigheid, oog op de wereld en je nooit in verlegenheid laten brengen door wat je krijgt voorgeschoteld aan tafel. Ik heb geboft met ze.

Wil je verder nog iets kwijt?
Jeroen, je weet dat ik expres op 'jouw plek' ging zitten aan de bestuurstafel. Even schudden aan vaste patronen. Ik zal het niet meer doen. Je reactie was wel goud.  

Wat wil je zeggen tegen alle (toekomstig) Luck Raeckers?
Welkom bij het nieuwe seizoen. We gaan er (weer) een geweldig jaar van maken met elkaar. Jouw actieve inzet voor de bardienst voor de vereniging is waardevol voor de andere leden. Laten we ten minste dit met z'n allen oppakken. Heb je een plan of initiatief, wil je bijdragen? Kom maar op met die frisse ideeen. Schroom nooit me aan te spreken. Mochten we elkaar nog niet kennen, kom me dan hallo zeggen. Mocht ik je naam nog een keer vragen, ken er dan geen betekenis aan toe. Meerdere namen tegelijk onthouden lukt me niet altijd.

Tot snel! Warme groet, Kara 

Maart 2023