Nepmails van KNLTB

30 november 2018Zie bijgaand bericht van de KNLTB. Wij hebben geen signalen van leden ontvangen dat er problemen zijn, maar wees alert!

*****

Wees alert op nepmailsDe afgelopen dagen ontvangen wij berichten van enkele verenigingen over nepmails aan leden, die verstuurd worden uit naam van de KNLTB en/of een vereniging. Het lijken echte mails, maar niets is minder waar.

Via deze misleidende mails proberen criminelen gegevens van gebruikers te pakken te krijgen, vragen ze aan leden lidmaatschapsgeld over te maken en/of verkopen ze gegevens door.
Dit fenomeen heet in jargon “phishing” en is de laatste tijd ook veel besproken in de media (zie bijvoorbeeld nu.nl). Op deze pagina vind je meer informatie over phishing.

We adviseren je alert te zijn op deze nepmails. Ze hebben vaak rare kenmerken zoals een slecht taalgebruik, onlogische timing, een onbekende afzender, spellingsfouten en onlogische links.
Een paar zaken die opvallen in de phishing mails die wij als voorbeeld hebben gekregen: er wordt voor betalen verwezen naar een ‘bunq.me’ betaaldienst en het reply-to-adres in de mail verwijst naar een adres buiten je eigen domein.

Wat kan je als vereniging doen als een nepmail is ontdekt?Doe onmiddellijk aangifte bij de politie, geef dan ook voorbeelden van mails die zijn ontvangen om het onderzoek te ondersteunenWijzig uit voorzorg de wachtwoorden van alle applicaties waarin je vereniging persoonsgegevens verwerktMeld ook aan de KNLTB dat je vereniging nepmails heeft ontvangen en stuur voorbeelden aan ons door via e-mailadres: [email protected]Communiceer aan je leden dat ze mogelijk een nep-mail hebben ontvangenGeef daarbij duidelijk aan dat ze niet moeten klikken op links of knoppen die in de mail staanAdviseer leden om hun wachtwoord te wijzigen, zoals bijvoorbeeld voor log-ins op de verenigingswebsite, KNLTB ClubApp of een verenigingsmailbox die zij beherenNeem contact op met de hosting partij van je website en vraag hen een zogenoemd ‘SPF-record’ toe te voegen aan het DNS voor je domein. Dat verkleint de kans dat anderen namens jouw vereniging mails kunnen afleveren. We hopen je hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Mocht je nog vragen hebben, bel of mail gerust: [email protected] of 088-130 2600. Je kunt ook altijd contact opnemen met jouw KNLTB Accountmanager .

Met vriendelijke groet,

KNLTB Ledenservice

PS. Wil je deze mails liever op een ander e-mailadres ontvangen? Klik hier om je e-mailadres te wijzigen.

Vragen?

logo

E-mail

[email protected]

Telefoon

030-2444125

Sportparkweg 1, Maarssen

Postbus 179
3600 AD Maarssen
Nederland